Love

Rotterdam Pride

Nieuws

Town Hall Meeting #1 Kick-off verslag

Wat betekent community voor jou? Wat mis je in Rotterdam als LHBTQIA+ persoon? En wat kunnen wij, Rotterdam Pride, en andere organisaties verbeteren? Dat waren de drie vragen die de eerste ‘Town Hall Meeting’ van Rotterdam Pride op woensdag 21 september 2022 hebben geleid. Samen met moderator Carina Fernandes gingen we het gesprek aan met iedereen die zich had aangemeld om deel te nemen aan deze open conversatie over de toekomst van LHBTQIA+ Rotterdam. Gezien niet iedereen altijd bij iedere Town Hall Meeting aanwezig kan zijn, hebben we besloten na elke meeting een verslag uit te brengen om de inhoud toegankelijk te maken voor iedereen. 

De Kick-off meeting 

De eerste meeting was bedoeld om de town hall meetings te introduceren. We bespraken wat het doel is van deze meetings, wat men kan verwachten en hebben drie brede vraagstukken voorbereid om het gesprek op gang te krijgen. De structuur die we aanhielden bij elke vraag is dat iedereen de tijd had om drie tot vijf minuten de vraag te bespreken in een groepje van ongeveer twee tot vier personen om vervolgens het gesprek open te gooien voor de gehele groep. Hiermee geven we de deelnemers de kans om eerst rustig na te denken over wat ze vinden en comfortabel te worden met het delen van hun mening, wat hopelijk leidt tot actieve participatie in het open gesprek. Ook heeft elke deelnemer de kans om een survey in te vullen met feedback over de ervaring bij de town hall meeting en bespraken we nog het een en ander na onder het genot van een borrel. 

Wat betekent community voor jou? 

Het gesprek werd gestart met een opmerking dat community voor hen verdergaat dan een groep mensen, want het heeft ook te maken met jou als individu. Wie ben jij en bij welke mensen voel jij je thuis? In een community worden meerdere identiteiten namelijk vaak één. Binnen community’s heb je vaak meerdere groepen die op zich ook weer als één specifieke community kan worden beschouwd, zoals je dat bij de LHBTQIA+ community bijvoorbeeld ziet in de verschillende letters.  

“Community is also about identity and a sense of belonging; a safe space where you can express yourself and opinions.” – een deelnemer 

Daarnaast was er ook een gesprek over de verschillende behoeften wat betreft labels. De samenleving zet ons namelijk in hokjes, maar moeten wij ook zo denken? Het verschil in meningen liet zien dat het per persoon sterk kan verschillen of labels voor hen werken. De één voelt zich daardoor gezien en krijgt juist het gevoel ergens bij te horen wat ze misschien in de rest van hun leven gemist hebben en de ander wil zich juist er vanaf stoten omdat de hokjes benauwend voelen. Ook werd er gesproken over het belang van inclusie in communnity’s. Intersectionaliteit is hierin belangrijk, want de mensen in de LHBTQIA+ community, net als elke andere community, zijn niet alleen divers in seksualiteit en gender, maar ook bijvoorbeeld in kleur, religie en lichaamstype. 

Wat mis je in Rotterdam als LHBTQIA+ persoon? 

Wat het meest naar boven kwam was dat LHBTQIA+ mensen in Rotterdam moeite hebben met het vinden van gelijkgestemden. Zeker wanneer je net uit de kast bent, kan het best een zoektocht zijn om andere queer mensen te ontmoeten. Rotterdam heeft nog relatief weinig queer safe places. Zo vertelde een persoon die in Canada heeft gewoond dat het voor hem in Rotterdam een compleet andere ervaring was. In Canada had je in grote steden vaak ‘gayborhoods’ en vele fysieke plekken die speciaal ingericht waren op de LHBTQIA+ community. Helaas zijn ook veel plekken in Rotterdam die wel voor de LHBTQIA+ community zijn nog niet zo inclusief als dat we zouden willen. De ervaring in Rotterdam als witte cis homoman is heel anders dan die van bijvoorbeeld een queer vrouw, trans persoon en/of persoon van kleur. De behoefte ligt dan ook echt in het creëren van meer inclusieve plekken en de vindbaarheid/toegankelijkheid daarvan. 

Wat kunnen wij, Rotterdam Pride, en andere organisaties verbeteren? 

In dit gesprek kwam weer naar boven drijven dat het belangrijk is om events en plekken meer toegankelijk te maken voor mensen die nog niet bekend zijn met de LHBTQIA+ community in Rotterdam. Hoe zorgen we ervoor dat mensen zich welkom voelen? Hoe kunnen we meer inclusieve en verbindende events organiseren? Misschien moeten we nadenken over hoe we de community kunnen ontmoeten op plekken waar ze zijn, zoals scholen of werkplekken. Zo kwam ook het onderwerp van ambassadeurs aan bod. Ambassadeurs kunnen namelijk een sterke rol spelen in het verbinden van verschillende mensen met elkaar. Het is goed om na te denken over wie we aanstellen als ambassadeurs, wat de rol is en in welke omgevingen diegene zich beweegt om zo de diversiteit qua aanspreekpunten te bewaken. Daarnaast mag er meer aandacht worden besteed aan de inhoudelijke onderdelen van Pride, want veel mensen wisten bijvoorbeeld niet van het bestaan van Rotterdam Pride Conference af, wat het inhoudelijke programma is van Rotterdam Pride Week. Ook is het van belang dat organisaties meer met elkaar gaan samenwerken en verbinden om zo het algemene doel te bereiken. 

Hoe nu verder? 

Dit jaar zijn er nog drie town hall meetings die je kunt bezoeken door je simpelweg aan te melden via onze website. Dit doen we zodat we informatie kunnen verzamelen wat rechtstreeks vanuit de community komt die we gaan gebruiken om veranderingen te implementeren, meer een community driven programma neer te zetten voor Rotterdam Pride 2023 en onze rol als parapluorganisatie in Rotterdam uit te breiden. Daarom noteren we zorgvuldig wat er wordt gezegd en communiceren we hier transparant over door alles in deze openbare verslagen te zetten. De data en onderwerpen voor de volgende town hall meetings volgen hieronder: 

Woensdag 12 oktober: 

  • Town Hall Meeting 2 over Veiligheid (straatintimidatie en safe spaces). 

Woensdag 30 november: 

  • Town Hall Meeting 3 over Events en Programmering (Van Rotterdam Pride en de rest van Rotterdam) 

Woensdag 14 december: 

  • Town Hall Meeting 4 (onderwerp staat nog open wat we zullen invullen vanuit jullie feedback) 

Wil jij ook graag meepraten en bijdragen aan de toekomst van LHBTQIA+ Rotterdam? Meld je dan nu aan voor de volgende meeting.  

Deel dit bericht

Recente
berichten

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer hierover in de privacy policy