Love

Rotterdam Pride

The Queer Salon #2

The Queer Salon brengt een reeks publieksgesprekken, waarin met een ‘queer gaze’ wordt gekeken naar cultureel erfgoed en de bijbehorende institutionele praktijken van insluiting en uitsluiting. Een selectie van de nationale collectie voor architectuur en stedenbouw van Het Nieuwe Instituut vormt een ‘conversation piece’ voor een uitwisseling tussen ‘insiders’ en ‘outsiders’, de ‘kritische bezoekers’. Het oogmerk is om de bestaande vormen van institutionalisering en canonisering open te breken.

De tweede editie van The Queer Salon gaat op zoek naar verborgen geschiedenissen van de diverse LGBTIQ+ gemeenschappen en personen. Waar vind je ze en hoe creëren de betrokkenen zelf een eigen geschiedenis en verhaal? Hoe krijgen deze verhalen een plek in de officiële instellingen? Wie gaat daar eigenlijk over? Moeten allerlei institutionele praktijken niet eerst veranderen voordat dit mogelijk wordt? En zo ja, hoe dan?

Speciale gasten zijn onder meer Jessica van Gysel (Girls Like Us), en Charl Landvreugd (kunstenaar en curator). Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt wanneer de aanvullende sprekers ook bevestigd zijn.

Deze tweede editie van The Queer Salon valt samen met de Rotterdam Pride, met als motto ‘Dare To Be Proud’, en met de Rotterdam Architectuur Maand die in 2022 het thema (T)Huis heeft meegekregen.

THE QUEER SALON #1
De openingssessie van The Queer Salon vond plaats op 2 februari 2021 midden in de covid-pandemie, en was daarom online. Gespreksgasten waren Indira van ’t Klooster (directeur ARCAM), Vincent van Velsen (curator), en Ellen Smit (conservator Het Nieuwe Instituut). De keynote lezing werd gegeven door architect en queertheoreticus Olivier Vallerand, auteur van Unplanned Visitors, Queering the Ethics and Aesthetics of Domestic Space.

THE CRITICAL VISITOR
De serie The Queer Salon is een onderdeel van het project The Critical Visitor, dat wordt gesponsord door het Smart Culture-programma van NWO. Dit project onderzoekt hoe erfgoedinstellingen in hun organisatie, collectie en tentoonstellingsruimte inclusiviteit en toegankelijkheid kunnen bewerkstelligen die tegemoetkomt aan de pluriforme eisen van de hedendaagse ‘kritische bezoeker’. Tegelijk met de Queer Salon-serie biedt het project een programma met veldlaboratoria en archiefinteracties. The Critical Visitor staat onder leiding van Eliza Steinbock (Universiteit Leiden), Hester Dibbits (Reinwardt Academie, Erasmus Universiteit) en Dirk van den Heuvel (TU Delft, Het Nieuwe Instituut); aan het project werkt een consortium van vijftien nationale erfgoedpartners mee.

Het Nieuwe Instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en is een van de initiatiefnemers van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Sinds de oprichting in 2013 experimenteert Het Nieuwe Instituut binnen zijn door de overheid gefinancierde taak als erfgoedinstelling met nieuwe, discursieve formats. In de wereld van architectuur en design is – in tegenstelling tot in de kunsten, de media en de cultuurwetenschappen – een queer en intersectioneel perspectief nog sterk onderontwikkeld. Daarin ligt dan ook een ambitie die The Queer Salon nastreeft in samenwerking met het consortium van academische en culturele partners van The Critical Visitor.

Event details

Agenda

Date:

juni 22

Time:

14:00 - 17:00

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt