House of Colours

Be yourself,
Express yourself!

House of Colours staat symbool voor onze kleurrijke en diverse stad: ons huis, waar we met elkaar aan bouwen – een inclusieve samenleving. Bij House of Colours staan de deuren wijd open voor iedereen, wie je ook bent. Een safe space voor iedereen.

Waarom House of Colours?

De ball culture staat symbool voor zelfexpressie en een ‘safe space’. In 2019 geven we aandacht aan de speciale plek en herkomst die deze cultuur heeft binnen de gemeenschap. Het gevoel van veiligheid, jezelf te mogen zijn, geaccepteerd te worden en een familie te hebben waar je op kunt bouwen.

‘Balls’

Binnen de ballroom culture die in 1920 ontstond in Amerika werden verschillende ‘balls’ georganiseerd. Balls zijn kleine competities die gerelateerd zijn aan de fashion en zelfexpressie. Door sterke uitsluiting van de black community (black queens), ontstond het House of Labeija in New York City in de jaren 80 – een safe space voor de black LHBTQIA+ community destijds en nog steeds. Later in de jaren 1989 ontstond The House of Latex om de brug te slaan tussen de ballroom community én HIV positieve mensen. Voor sociale organisaties was het organiseren van een ball een kans om jongeren aan te spreken en zo onderwerpen als HIV, LHBT zijn én jezelf kunnen zijn bespreekbaar en zichtbaar te maken – een plek waar je jezelf kunt zijn. 

House of Colours

Safe space

Nu bestaan er tientallen ‘houses’ op de hele wereld, vaak gerelateerd aan de LHBTQIA+ community. Zij vormen ook in het heden nog een safe space voor de LHBTQIA+ community. Houses binnen de ballrooms culture vormen als het ware een familie voor iedereen.

House of Colours verwijst naar een safe space in de LHBTQIA+ community waar iedereen zichzelf kan zijn. Bij House of colours staan de deuren wijd open voor iedereen: van wie je ook houdt en wie je ook bent. Rotterdam Pride 2019: House of Colours vertelt de herkomst van de ballroom culture, creëert safe spaces en bouwt met elkaar aan een veilige, inclusieve samenleving.

Bij House of Colours staan de deuren wijd open voor iedereen, wie je ook bent in het kleurenspectrum. House of Colours: Be yourself, Express yourself!

Geschiedenis van de Ball Culture

In de jaren twintig ontstond er ball culture  in en rond New York City. In het begin bestonden de deelnemers van balls voornamelijk uit blanke mannen die in drag optraden. Mensen uit de “black queer community” deden zelden mee en als ze dat al deden, werd van hen verwacht dat ze hun gezicht wit maakten door make up. Op een gegeven moment was het klaar met uitsluiting en discriminatie en richtte de black queer community in de jaren zestig een eigen underground ball cultuur op en creëerde zo hun eigen safe space.

In de jaren zeventig was er een enorme stijging van het aantal balls om inclusiviteit en betrokkenheid voor iedereen mogelijk te maken. Balls werden een veilige plek voor queer youth of color, voornamelijk de ‘Blacks’ en ‘Latinos / Latinas’, om zich vrij te kunnen uiten. Balls creëren een safe space voor de community om hun zelfgevoel op te bouwen in hun eigen verborgen wereld, vrij van de beperkingen die de mainstream-samenleving oplegt aan gender en seksuele expressie. Tijdens de revitalisering van de ball cultuur in de late jaren 1960, konden veel van de deelnemers hun seksualiteit en genderidentiteit niet openlijk uitdrukken binnen hun biologische families. Om deze leegte te vullen, ontstonden groepen die ‘houses’ of ‘families’ werden genoemd.

Vele jongeren worden op jonge leeftijd lid van houses en leven soms met hun familie als ze niet veilig met hun biologische familie kunnen leven. House parents (“mothers” / “fathers”) dienen als de hoofden van de houses en zijn rolmodellen en mentoren voor hun “children”. House members gebruiken vaak de naam van hun house als achternaam; bijvoorbeeld Typhoon Angels father of Kiki House of Angels en ambassadeur van Rotterdam Pride. De houses strijden samen in balls en ontwikkelen een eigen stijl.

Bedankt voor je aanmelding!

Vanaf nu ontvang je onze nieuwsbrief in je mailbox!