Love

Rotterdam Pride

“The Only Gay in Football” | Rotterdam Pride Conference

Why is it so difficult to come out of the closet as a (professional) soccer player?

Bullying in the locker room, homophobic chants during the game and aggression against anything associated with "gay" by fans. Homophobia is widespread in men's soccer around the world. There is only a few openly gay professional soccer player worldwide.

But not only the players, but also the fans experience hatred and aggression over being gay. Take for example the finals of Feyenoord's Conference League in Tirana where a group of Feyenoord supporters held up banners with death threats to the mayor of Rotterdam Aboutaleb and Paul van Dorst, founder of LGBTI supporters association Roze Kameraden.

In dit programma, ingeleid met een vraaggesprek met out prof voetballer Josh Cavallo (Adelaide United), praten we over waarom het zo moeilijk is voor homo’s om uit de kast te komen. En waarom er zoveel agressie is tegen homo’s in het voetbal. En wat kunnen spelers, clubs en trainers doen om discriminatie en agressie tegen de LHBTI – gemeenschap tegen te gaan?

Over de sprekers:

Paul van Dorst
Paul van Dorst wilde na z’n carrière in de scheepvaart- en luchtvaartindustrie daadwerkelijk wat toevoegen aan de maatschappij. Dat was de motivatie om een eigen inclusieve sportschool (CrossFit Gold Pact) te beginnen, zodat mensen geholpen worden met gezonder leven en fit worden. Daarnaast is hij de voorzitter van de Roze Kameraden, een LHTBI+-supportersvereniging voor Feyenoorders. Het doel van de Roze Kameraden is om de voetbalwereld een stuk inclusiever te maken en veiliger te maken voor LHBTI+-ers

Leonne Stentler
Leonne Stentler, 36 jaar en voormalig profvoetbalster. Ik heb gevoetbald voor ADO, Ajax en het Nederlands elftal. Na mijn voetbalcarrière ben ik begonnen als voetbalanalist, zo werd ik de eerste vrouw die bij de NOS de mannen Eredivisie analyseert. Ook ben ik analist en co-commentator bij ESPN voor zowel de vrouwen als mannen Eredivisie. Ik ben gelukkig verloofd met Shannice Wilner en samen hebben we een bedrijf waar we Koester je Oester producten maken met een vleug vrouwenliefde en een korreltje zout ;).

Jacintha Weimar
Jacintha Weimar (1998) is Feyenoord vrouwen -1 keeper. Ze kwam op jeugdniveau al  uit voor verschillende Oranjeteams en maakt sinds dit jaar deel uit van de selectie van de Oranjeleeuwinnen.

Josh Cavallo
In 2021 maakte Australische profvoetballer Joshua Cavallo bekend dat hij homo is. Hiermee is hij een van de weinige voetballers op het hoogste niveau bij de mannen die hier openlijk voor uit durft te komen. De eerste voetballer ooit die uit de kwast kwam, was Justin Fashuna. In 1990 kwam hij, niet geheel vrijwillig, als eerste profvoetballer uit de kast als homoseksueel. Acht jaar later beroofde hij zichzelf van het leven. Volgens Nathan Kosmina, directeur van van Adelaide United is de coming-out van Cavallo dan ook „een historisch moment voor voetbal”.

Dit event zal gedeeltelijk in het Engels en gedeeltelijk in het Nederlands worden gesproken.

Event details

Agenda

Date:

June 23

Time:

20:30 - 21:30

Location

Kunsthal Rotterdam

Josh Cavallo – Prof voetballer Adelaide United

Winfried Baijens – Moderator

Paul van Dorst – Roze Kameraden

Jacintha Weimar – Speler Feyenoord 1

Leonne Stentler – Voormalig voetballer ADO Den Haag en Ajax en voetbalanalist NOS en ESPN

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website