Love

Rotterdam Pride

News

TOWNHALL MEETING #3 Programma & events 2023 notulen

In de derde Town Hall Meeting, die plaatsvond op woensdag 30 november 2022, hebben we het samen met circa 25 mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap gehad over de programmering en de events van Rotterdam Pride 2023. Na een warm welkom van Iris de Graaf, zijn we samen met moderator Sharvin Ramian het gesprek aangegaan met de deelnemers van deze editie. Gezien niet iedereen altijd bij iedere Town Hall Meeting aanwezig kan zijn, hebben we besloten na elke meeting de notulen openbaar te delen om de inhoud toegankelijk te maken voor iedereen.  

De opstart: wat gaan wij bespreken? 

Om de meeting te starten, hebben we gesproken over wat de verschillende onderdelen van Rotterdam Pride inhouden.We hebben het verschil tussen het festival, de Pride talks (voorheen conferences) en de community events besproken, en gedebatteerd over wat de community vindt van de inhoud van het festival. Vervolgens kwamen er een aantal vragen naar voren over onder andere de feedback en input naar Rotterdam Pride, die in het afgelopen jaar gegeven is door de community.We hebben hieruit geconcludeerd dat er veel meer behoefte is aan verbinding met elkaar, onze organisatie en aan andere LHBTI+ organisaties.  

Naar aanleiding van de gestelde vragen hebben we de deelnemers over vier groepen verdeeld (A, B, C, en D) om met elkaar te brainstormen. Elke groep is gevraagd een presentatie te maken waarin we de volgende vragen aan hebben gepakt:  

 • De programmering van het festival, oftewel o.a. de artiesten die optreden, de muziek die gedraaid wordt, en de activiteiten die zich plaatsvinden. 
 • De onderwerpen van de Pride talks, wat gaan we bespreken, hoe doen we dat?  
 • En de soort community events die ze graag willen zien in Pride week. 

We hebben de meest besproken onderwerpen op een rijtje gezet. 

Het festival: wat wil je beleven? 

Wat vooral naar voren kwam, was dat er meer behoefte is aan aandacht voor de roze ouderen in de community. Die mogen best wat meer in het zonnetje gezet worden. Denk hierbij ook aan de bereikbaarheid van ons festival voor zowel hen als mindervalide. (Rolstoelplaatsen, en meer zitplekken, etc.) Verder werd het volgende besproken: 

 • Er is behoefte aan meer cultuur, diversiteit en onderlinge verbinding. Hierbij kwam sport ook als onderwerp naar voren. 
 • Meer samenwerking en verbinding met, en tussen organisaties die met Rotterdam Pride samenwerken. 

De Pride talks: wat wil je horen? 

Hier kwam het stukje religie en onderwijs naar voren, wat wordt er gedeeld over de LHBTQIA+ community in het onderwijs en wat vinden we hiervan? En hoe zit het rond het stigma over religie en onze community?  

 • Hoe is het als ouder/verzorger van een regenboog kind? Of hoe is het als kind met regenboog ouders/verzorgers? Hoe ziet het leven eruit? Wat kunnen wij hiervan leren? 
 • Wat ook een populair onderwerp was, is LHBTQIA+ in de politiek. Gebeurt er genoeg? Wat kan er beter? Wat hebben wij nodig? 

De Community events: wat wil je doen? 

 • Sport en bewegen was wederom een stralende ster in de conversatie. Er mogen meer sport gerelateerde evenementen komen, om onze community fit te houden, en aandacht te geven aan de queers in sport! 
 • Meer aandacht voor onze Roze ouderen door alle evenementen ook voor hen bereikbaar te maken, want dat is de afgelopen keren niet optimaal geweest. 
 • Er is belang naar meer diversiteit and inclusie rondom events. Met o.a. credit to the black trans community, en meer aandacht naar BIPOC creators en small businesses. 

Tot slot, hebben we nog wat aandachtspunten op een rijtje gezet: 

 • Er mag nog meer communicatie en zichtbaarheid zijn voor de events, en promotie voor Rotterdam Pride ook buiten social media om.
 • Meer Rotterdammers gebruiken in de programmering.  
 • Een afterparty na Pride voor bipoc jongeren.
 • Meer variatie in de muziek die wordt gedraai; minder pop.
 • Pride is still a protest de aandacht schenken, want dat is waarom er een pride is natuurlijk. 
 • Een actievere benadering van Rotterdam pride naar andere organisaties.   
 • Hoe maken we meer verbinding met elkaar en met de community? 

Share this post

Recent
posts

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer hierover in de privacy policy