Love

Rotterdam Pride

News

Queer Heroes

In de komende weken delen wij op onze social media een aantal Queer Icons. Dit omdat wij geloven dat het extreem belangrijk is om de mensen te eren die voor ons de weg hebben vrijgemaakt. Daarnaast vormen deze personen een voorbeeld voor de weg die we als community nog te gaan hebben.

Alice Nkom

Nkom is een advocaat uit Cameroon. In Cameroon is homoseksualiteit nog steeds strafbaar met tot op 5 jaar cel. Nkom vecht tegen de stigmatisering en criminalisering van homoseksualiteit. In 2003 startte ze de Association for the Defence of Homosexuals waarmee ze mensenrechten van de LHBTI+ gemeenschap in Cameroon probeert te bevechten. Nkom doet dit ondanks de vele bedreigingen en intimidaties vanuit de overheid en de gemeenschap. Haar einddoel is decriminalisatie van homoseksualiteit in Cameroon.

Audre Lorde

Lorde bestempeld haarzelf als “black, lesbian, mother, warrior, poet,”. Lorde heeft haar leven en creatieve talent gewijd aan het bespreken en confronteren van onrechten als rascisme, classisme en homofobie. Lorde wordt als een essentieel figuur gezien in het vormen van de feministische beweging vanuit een lesbisch perspectief. Er is zelfs een award naar haar vernoemd, die wordt uitgereikt aan schrijvers die de lesbische ervaring behandelen met poëzie.

Jayne County

Bekend als de eerste trans Rockster van Amerika. Ze was onderdeel van de Stonewall Riots en hoorde ook bij de bekende Warhol Factory. Ze was volslagen rebels en was altijd bezig om te provoceren, omdat ze naar haar idee niet anders kon. In haar autobiografie ‘Man enough to be a Woman’ vertelt ze haar meest wilde verhalen, maar ook over wat er tegenover haar wilde gedrag stond. Ze werd in het zuiden van Amerika beschoten en werd vaak van podia afgehaald door haar schokkende performances.

Ma Rainey

Ma Rainey was een blueszangeres, ook wel bekend als de moeder van de blues. Ze zong in haar muziek over haar liefde voor vrouwen, ze word nu gezien als biseksueel, vooral in het nummer “Prove it on me” waarin ze zingt: “Went out last night with a crowd of my friends. They must’ve been women, cause I don’t like no men.” Dit was in haar tijd ondenkbaar om uit te spreken, maar Rainey kon door haar succes in de muziekwereld hiermee wegkomen. Rainey is altijd uitgesproken geweest over haar visie op vrouwenrechten en hielp vele vrouwen van kleur veilig door de muziekindustrie heen.

James Baldwin

James Baldwin was een Amerikaanse Schrijver en activist. Zijn essays onderzoeken vragen over ras, sex en klasse en de onderscheiden die daarin gemaakt worden in de Westerse maatschappij. In zijn werk gebruikt hij fictie om complexe sociale  en psychologische kwesties bespreekbaar te maken. Zijn werk over ras, seks, politiek en mannelijkheid hebben duidelijke links naar zijn tijd, de tijd van de civil rights movement en queer liberation. Hij omarmde zijn seksualiteit en besprak seksuele diversiteit in veel van zijn werk, voornamelijk in Giovanni’s Room.

Bayard Rustin

Een vaste adviseur voor Martin Luther King en een van de meest invloedrijke en effectieve organisatoren van de civil rights movement. Hij werd ook wel “Mr. March on Washington” genoemd. Rustion organiseerde een groot aantal protesten in de 40’s 50’s en 60’s, waaronder de bekende March on Washington. Rustins seksualiteit zorgde voor enige frictie in de beweging, hij is zelfs gearresteerd geweest voor ‘immoreel gedrag’. King kon echter Rustins werk los zien van zijn persoonlijke leven en schreef in een brief: “We are thoroughly committed to the method of nonviolence in our struggle and we are convinced that Bayard’s expertness and commitment in this area will be of inestimable value”. In 2020 heeft de staat Californie Rustin een officieel pardon gegeven voor de arrestatie omtrent zijn homoseksualiteit.

Sylvia Rivera

Een van de meest bekende veteranen van de 1969 Stonewall prostesten. Rivera was een voorvechter voor de gemarginaliseerde groepen die door de gay rights movement werden achtergelaten. Sylvia vocht tegen de uitsluiting van transpersonen in de Sexual Orientation Non-Discrimination Act in New York en was een aanhoudende stem voor de BIPOC-gemeenschap en queer mensen met een laag inkomen. Samen met goede vriendin Marsha P Johnsson startte ze Street Transvestite Action Revolutionaries, een groep die zich ontfermde over jonge drag queens, transpersonen en queer jongeren. Rivera’s doel was om iedereen die onder de hedendaagse queer paraplu valt een waarachtige plek te geven in de bewegingen uit haar tijd.

Marsha P. Johnson

Marsha P. Johnson was een activiste, self-identificerend drag queen, performer en overlever. Ze was een van de hoofdfiguren in de Stonewall protesten in 1696, ze word zelfs gezien als een van de aanstichters van het protest en word daarom ook wel gezien als de moedern van de gay liberation movement in Amerika. Marsha noemde zichzelf eerst ‘Black Marsha’ voordat ze zichzelf omdoopte tot Marsha P. Johnson. De P staat voor ‘Pay it no Mind’, hetgeen Marsha als antwoord gaf als mensen haar vragen stelde over haar gender. Ze was een drag moeder die zich ontfermde over de dakloze en minderbedeelde queer jongeren.

Josephine Baker

Een Amerikaanse danser, zanger, actrice, activiste, spion en een van de eerste internationale zwarte supersterren, vooral in Frankrijk. Ze was een extreem beroemde showgirl die in de 2e wereldoorlog van haar bekendheid gebruik maakte en spion werd. Ze toerde in de jaren 50 door Amerika waar ze weigerde om voor gesegregeerde groepen op te treden. Ze was ook een van de sprekers bij de March On Washington. Ze is er zelf nooit openlijk voor uitgekomen, maar ze word gezien als biseksuele vrouw en heeft naar verhalen intieme relaties gehad met Frida Kahlo en Collete.

Alan Turing

Een Engelse wiskundige en de vader van de moderne computerwetenschap. Toen hij 24 jaar was zette hij de eerste stap naar de Turing Machine, een voorloper van de computer die, in principe, elk mathematisch probleem zou moeten kunnen oplossen. In de tweede wereldoorlog heeft zijn machine ervoor gezorgd dat codes van de Nazi’s gekraakt konden worden. Na de oorlog werkte hij verder in de computerwetenschap en ontwikkelde de Turing Test, een vraagstuk dat zei dat een machine intelligent genoemd kon worden als een mens niet doorhad of hij tegen die machine sprak of tegen een mens. Hij had ook een actief seksleven wat er in 1952 voor zorgde dat hij werd overvallen door een vriend van een man met wie hij het bed deelde. Toen hij dit aangaf bij de politie liet hij vallen dat hij relaties had met een man. Hij werd gearresteerd en veroordeeld voor zijn seksualiteit. In plaats van naar de gevangenis te gaan koos hij er voor om een jaar lang vrouwelijke hormonen te slikken als straf, dit om zijn libido te verlagen. In 2014 kreeg hij een koninklijk pardon voor zijn veroordelingen.

Ifti Nasim

Een schrijver geboren in Pakistan. Hij schreef het omstreden en prijswinnende boek ‘Narman’, een boek vol Urdu poëzie wat gezien wordt als een van de eerste werken over homoseksueel verlangen geschreven in het Pakistaans. De publicatie van het boek heeft geleid tot enige positieve verandering in Pakistan. Door de totale eerlijkheid van de poëzie in het boek zijn sommige mensen eerlijke poëzie ook wel Narmani poëzie gaan noemen. Later in zijn leven begon hij Sangat, een organisatie die zorgde voor support van de Queer Zuid-Aziatische jeugd.

Karl Heinrich Ulrich

Ulrich wordt gezien als een van de originele homoseksuele activisten die actief was in het laatste gedeelte van de 19e eeuw. Voordat het woord homoseksualiteit überhaupt bestond bevocht hij dat mensen met aantrekking tot hetzelfde geslacht niets waren om op neer te kijken, maar dat deze individuen nat als ieder ander behandeld zou moeten worden. Hij was een advocaat die, ondanks dat zijn visie hem zijn baan en zijn thuisland heeft gekost, voor meer dan 500 advocaten heeft gestaan om de sodomie wetten aan te vechten en bespreekbaar te maken.

Barbara Gittings

Een Amerikaase activiste en belangrijk figuur in de gay rights movement pre-Stonewall.ze wist dat ze lesbisch was vanaf een jonge leeftijd, ookal kende ze de juiste woorden nog niet tot ze van haar school geen onderscheidingen kreeg door haar homoseksualiteit. Ze ging meteen onderzoek doen naar wat het betekende maar kwam van een koude kermis thuis, er waren alleen korte, negatieve en koude stukjes te vinden over wat homoseksualiteit überhaupt was. Onderzoek doen naar queer literatuur werd een obsessie. Een van haar grootste overwinningen was in 1972, toen ze meedeed aan een dabat voor Amerikaanse psychiaters genaamd: “Psychiatry: Friend or Foe to the Homosexual?”. Ze duidde dat er geen homoseksuele psychiater aanwezig was, die werd daarna incognito geïnterviewd. Dit zorgde er voor dat homoseksualiteit in 1973 van de lijst van psychische ziektes werd geschrapt.

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website