Love

Rotterdam Pride

Nieuws

Tiende editie van Rotterdam Pride: 1 t/m 11 juni 2023

In juni 2023 staat Rotterdam in het teken van Queer emancipatie en acceptatie tijdens de Rotterdam Pride week met als hoogtepunten een festival nabij de Erasmusbrug en internationale Queer conferentie. 

Na een succesvolle editie in samenwerking met Roze Zaterdag keren we volgend jaar weer terug in juni. Op zaterdag 3 juni trappen we af met een knallend eendaags festival met uitzicht op de iconische Erasmusbrug op het Willemsplein. Het vieren van vrijheid is voor de LHBTQIA+ gemeenschap een belangrijk onderdeel van pride, want zo nemen we letterlijk en figuurlijk ruimte in om aandacht te vragen voor hun rechten en emancipatie. De dag start standaard met de Pride Walk, wat een vreedzaam protest is met een route door de stad, en een manifest gevold door een uitgebreid dagprogramma vol met performances van artiesten, dansers en dj’s.

Programma en evenementen 1 t/m 11 juni 

In de pride week organiseren we naast een festival ook standaard de Rotterdam Pride Conference en meerdere community events. Daarnaast zijn er andere partijen die nog meer culturele, inhoudelijke en sportieve onderdelen toevoegen aan de agenda en het algehele programma.

Dit jaar is extra bijzonder, omdat het onze tiende editie van Rotterdam Pride is. Daarom gaan we alles uit de kast trekken om er een groot feest van te maken. Het festival op 3 juni is zeker een hoogtepunt, maar het debat tijdens de conferentie over inhoudelijke thema’s die spelen in onze gemeenschap is net zo belangrijk. Pride is en blijft een protest zolang we nog niet allemaal gelijk zijn en geaccepteerd worden. Zo zijn er drie weken geleden nog doden gevallen bij een schietpartij in een queer club in Colorado, Amerika. Dat breekt ons hart.” – Bey Cil, Voorzitter  

Juni internationale pride maand 

Sinds vorig jaar organiseren we de pride week in juni, in plaats van september. “Er zijn hier meerdere redenen voor”, zegt voorzitter Bey Cil. “Een plek bemachtigen op de nu al overvolle festivalkalender is voor iedereen een grote puzzel en wij hebben geen controle op de uiteindelijke gunning van een datum. Daar tegenover staat wel dat juni de internationale pride month is en het relevant is om in die maand een Pride te organiseren. We hopen desondanks dat beide prachtige evenementen elkaar kunnen versterken. Zo zou ik het mooi vinden als er een regenboogtrein tussen Rotterdam en Utrecht pendelt die dag.”, aldus Cil. 

Deel dit bericht

Recente
berichten

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer hierover in de privacy policy